Posted on Jätä kommentti

”Mitä väliä. Niitähän saa aina uusia”

”Eihän perusvaatteilla oo mitään väliä miten ne on valmistettu tai kuinka laadukkaita ne on. Niitähän saa aina uusia.”

Tuntuu hurjalta, että vielä vuonna 2019 on oikeasti olemassa ihmisiä ketkä ajattelee näin. On todella absurdia, että samaan aikaan kun ihmisten pitäisi tehdä vastuullisempia ostopäätöksiä, media uutisoi miten uudessa kauppakeskuksessa on tehty kansainvälinen myyntiennätys – milläs muullakaan kuin pikamuodilla. Ja tälle asialle jopa hurrataan? Vaateteollisuus on huomattava tekijä ajatellen ilmastonmuutosta, sillä sen hiilijalanjäljen lasketaan olevan isompi kuin globaalin lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Eli mistään pikkumääristä ei tässä tapauksessa puhuta, vaan oikeasta ongelmasta, jota ei voida kieltää.

Ja kyllähän porukka tämän tiedostaa. Mutta miksi asialle ei tapahdu mitään? Vähän aikaa sitten uutisoitiin, kuinka pikamuotiketju Forever 21 ajautui konkurssiin. Aluksi tuli mieleen että hei, sehän tarkoittaa, että pikamuodilla ei menee enää niin hyvin. Mutta totuus tämän takana on itseasiassa se, että kilpailu on nykyään niin kovaa, että uudet vielä nopeammin reagoivat ja halvemmat ”pikapikamuotiketjut” ovat vieneet voiton. Aika hullua touhua.

 

 

Suomalaistenkin puheissa kuulee usein, että pitäisi tukea kotimaisia yrityksiä ja valita kestävämpiä vaihtoehtoja. Mutta vieläkin se halpa hinta ja helppo saatavuus houkuttelevat liikaa ostopäätöstä tehdessä. Se on kyllä aika harmillista. Mutta ei me voida muita syytellä, kun vasta muutama vuosi sitten alettiin itsekin miettiä omia ostoksia enemmän. Sitä ennen tuli aika huoletta tilailtua vähän sitä sun tätä netistä ja myytyä niitä vielä halvemmalla kirppiksellä parin kuukauden päästä, kun vaatteet eivät tulletkaan jokapäiväiseen käyttöön.

Ihmiset usein perustelevat, että ei ole varaa ostaa mitään muuta kuin edullisimpia vaihtoehtoja. Tämä voi olla joskus totuus, mutta uskallan sanoa, että se on sitä todella harvoin. Mietitäänpä.

Ihmiset usein perustelevat vaateostoksiaan rahalla. Tämä voi olla totta monen kohdalla, mutta panostamalla laadukkaaseen tuotteeseen ei välttämättä joudu vararikkoon. Lasketaanpa.

Esimerkkinä valkoinen t-paita. Ostetaan se pikamuotiliikkeestä, josta valkoisia t-paitoja saa alle 10 eurolla. T-paidan ompeluun on käytetty minimiaika ja edullista lankaa. Kangas on todennäköisesti mahdollisimman edullisesti tuotetttua. On todennäköistä, että t-paita venähtää, nyppääntyy, sen sauma on alkanut purkautua tai kiertyä – sanotaan noin kolmen kuukauden aktiivikäytön jälkeen. Aktiivikäyttönä pitäisin noin kolmesti viikossa pidettävää paitaa, mitä t-paidan pitäisi sietää. Tällöin ihminen joutuu ostamaan saman valkoisen t-paidan neljästi vuodessa, eli laittaa vuodessa 40 euroa pikamuotiin.

Toinen vaihtoehto on ostaa kerralla 35 euron valkoinen t-paita, joka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Luomupuuvillasta ja myös laadukkaasta käsityöstä maksaen. Paita kestää aktiivikäytön ja jopa viikottaiset pesut. Tarkoitus ei ole kehuskella omilla tuotteillamme, mutta kyllä meidän paksu luomupuuvillainen t-paita kestää siistinä helposti vuoden, kun sitä pesee oikein. Kustannukset saadaan kiinni ensimmäiseen esimerkkiin verrattuna jo vuodessa ja ne vain madaltuvat vuosi vuodelta.

Samalla kyseisen ostoksen tekijä on kannattanut kotimaista yritystä, joka maksaa valtiolle ihan sievän summan tekemästään rahasta veroja. Paidalla tuetaan myös Euroopan sisällä tehtävää työtä, mikä on aina ihan mukava asia noin EU:n kannalta. Erityisen mukavalta tuntuu se, ettei paitaa ole ommellut lapsi, alistettu tai uhkailtu henkilö, vaan omasta halustaan työskentelevä ihminen, joka on vieläpä varsin lahjakas omassa työssään. Aika siistiä, eikö?

Laadukkuus ulottuu t-paidoista myös muihin vaatekappaleisiin. Kiroan itsekin tällä hetkellä vuosi sitten ostamaani talvitakkia, eräästä nimeltä mainitsemattomasta edullisemmasta liikkeestä, josta olen joutunut jo kahdesti korjaamaan vetoketjun; viikonloppuna huomasin, että taskukin on jo revennyt. Noh, pitää vaan ommella reiät umpeen, mutta olisihan sitä voinut ostaa kerralla laadukkaan silloin vuosi sitten. Mekin yhä opetellaan laadukkaiden vaatteiden tunnistamista, ei todellakaan ole helppo homma, varsinkaan ulkovaatteiden tutkiskelu.

 

 

Kun valmistamme yhden erän jotakin tuotetta, sitä tulee kerrallaan n. 150-300 kappaletta riippuen tuotteesta. Se on melko pieni erä verrattuna – noh, melkein mihin vaan. Silti sekin tuntuu meistä aika hurjalta määrältä, kun tuo määrä on kuitenkin kolminkertaistunut verrattuna muutaman vuoden takaiseen ensimmäiseen vuoteen yrittäjinä. Tuotannollisista syistä emme voi tehdä pienempiä eriä, joten tilaamme aina kerralla vähintään 150 kpl tuotteita. Suunnittelemme vaatteemme kestämään aikaa, jotta niitä voidaan myydä ympäri vuoden ja moneen eri tilanteeseen. Tällä pyrimme myös varmistamaan asiakkaidemme tyytyväisyyden ja sen, ettei kenenkään tarvitsisi heittää yhtään meidän vaatteita kaatopaikalle.

Kun me teimme uudistuksen tuotteiden tuotannossa, meille jäi jäljelle n. 20 paitaa kaikista vanhoista printti tuotteista varastontyhjennyksen jälkeen. Sekin tuntui aika pahalta, eikä olisi voitu kuvitellakaan niiden roskiin heittämistä sellaisinaan. Ne pääsivätkin hyväntekeväisyysjärjestölle, toivottavasti paidoille löytyi käyttöä siellä. Tällä hetkellä hävikkiä ei synny, koska tavoitteena on joko pitää tuotetta jatkuvasti varastossa tai myydä yksi erä kerrallaan loppuun.

Mutta joo. Joskus tekee mieli vuodattaa ajatuksia. Pitäisi itseasiassa tehdä sitä useamminkin. Toivottavasti joku sai tästä kiinni ja ehkä jopa herätteli jotakuta ajattelemaan asiaa. Kulutuksen vähentäminen ei ole mitään rakettitiedettä ja parannettavaa on aina. Ehkäpä se, että ostaa oikeasti vain tarpeeseen tiivistää hyvin sen suunnan, mihin pitäisi mennä. Ja vielä kun ostaa ne vain oikeasti tarvittavat asiat vastuullisilta yrityksiltä, niin yhteiskunta kiittää.

Loppuun vielä pakko sanoa, että me ei todellakaan olla itse täydellisesti eläviä pyhimyksiä asian suhteen, vaan pyritään koko ajan parantamaan omia toimia. Ostaa enemmän suomalaisilta yrityksiltä, ostaa second handina, kuluttaa vähemmän ja yksinkertaistaa esimerkiksi kosmetiikkarutiineja. Pyritään muistamaan kulutuksen vähentäminen myös muilla elämän osa-alueilla. Esimerkiksi koiran leluja olisi aivan ihana ostaa, mutta koska tuo meidän Paavo tuppaa tuhoamaan uudet lelut noin kymmenessä minuutissa, niin eipä se muovin ostaminen kovin järkevää ole.

Jos joku jaksoi lukea tänne asti, niin iso käsi sinulle! Silloin olet jo pohtinut asiaa ja ehkä sinulle on jopa herännyt ajatuksia aiheesta. Ehkä sinulla on antaa vinkkejä, miten hyvien kulutuspäätösten tekeminen on helpompaa – kommenttiboksi on auki! Jos sinun arvosi ja ostokäyttäytymisesi ovat samalla suunnalla kuin meidän, niin erittäin iso peukku sinulle. Ja jos taas toimit täysin päinvastoin, niin pohdi ainakin asiaa, että voisiko juuri tänä syksynä olla aika tehdä jotain muutoksia. Tai ainakin harkita sitä. 🙂

 

Vastuullisin terveisin,

Eeva, Riku, Seppo ja Paavo

RIVA Clothingin tiimi

Posted on Jätä kommentti

Mitä katsoa Netflixistä – meidän suositukset!

Me ollaan pidetty blogia tauolla, koska viime aikoina ei ole yksinkertaisesti löytynyt aikaa tai inspiraatiota postauksien tekemiseen. Kaikki meille suotu inspiraatio on mennyt tapahtuneeseen brändiuudistukseen ja uusien tuotteiden luomiseen. Nyt viimein meille tuli kuitenkin sellainen fiilis, että olisi kiva jatkaa blogin päivittelyä ja jakaa teille meidän ajatuksia tietysti RIVA Clothingista, mutta myös yleisesti meidän mielenkiinnonkohteista, arjesta ja maailmasta.

Päätimmekin aloittaa todella ajankohtaisella ja erittäin tärkeällä aiheella. Ehkä jopa kaikista tärkeimmällä, koska syksy ja sateiset sekä pimeät illat on täällä. Kuten kaikki tietää, tähän tilanteeseen ei ole kuin yksi pelastus: Netflix.

Me haluamme jakaa teille meidän omat sarja ja elokuvat suosikit, koska tiedämme, kuinka vaikeaa välillä on löytää sopivaa katsottavaa Netflixin laajasta valikoima. Eli nyt kynä ja paperi esille, täältä niitä syksyn pelastajia alkaa tulla!

 

Rikun suosikit

 

Rahapaja (La casa de papel)

Tää on aivan ehdoton ykkönen! Espanjalaiset osaa todellakin tehdä koukuttavia sarjoja. Myös espanjan kieli tempaisee täysillä mukaan, eikä se häiritse yhtään, oikeastaan asia on päinvastoin. Espanjan kieli on jotenkin todella rentouttavan kuuloista ja toisaalta taas kun jengi tulistuu, niin silloin tulistutaan täysillä. PLATA O PLOMO! Tästä ei sen enempää, tää on siis yksinkertaisesti paras sarja mitä Netflixistä löytyy. Uskomattoman ovela, jännittävä ja nerokas. En paljasta enempää, kato ite!

Stranger Things

Tämä sarja ei varmaan esittelyitä kaipaa. Tosi moni varmasti rohmunnut jo kaikki jaksot läpi, mutta jos ei, niin nyt on jo korkea aika. Todella kovaa tykitystä jaksosta toiseen. Koukutusvaara erittäin suuri.

Uusi Sherlock (Sherlock)

Uusi Sherlock on yksi kaikkien aikojen rikossarja lemppareista mitä Netflixistä löytyy. Todella juonikkaasti toteutettu sarja, jossa jokainen jakso tarjoaa räjäyttävän ”mind blown” hetken. Tai oikeastaan jokainen jakso tarjoaa niitä useampia. Jaksot ovat normaalia sarjoja pidempiä, lähes puolitoista tuntisia jännitysnäytelmiä. Jaksoja on yhteensä vain 13, mutta tuo jokaisen jakson pituus varmistaa sen, että katsominen ei lopu yhdessä viikonlopussa. Tai no, kun vauhtiin pääsee niin en lupaa mitään…

The Blacklist

Otetaas toinen rikossarja perään. Black Listiä on tehty jo monta tuotantokautta ja jokaisella kaudella jaksoja on todella reilusti. Tää on todella hyvä vaihtoehto päivittäiseen katseluun. Jaksoja on niin paljon, että koko sarjan ahmimiselle ei tule niin suurta houkutusta. Juoni tiivistettynä: entinen pahamaineinen rikollinen auttaa FBI:ta nappaamaan häntä ärsyttäneitä rikollisia. Eikö kuulostakin hyvältä? Pari jaksoa päivässä on varma keino syystylsyyden poistamiseen!

Ensisilmäyksellä (How I Met Your Mother)

Sitten väliin vähän kevyempää. HIMYM on mun ylivoimainen suosikki kun puhutaan komediasarjoista. En lähde esittelemään sarjaa sen enempää, koska melkein kaikki on varmasti nähnyt tämän. Ja jos et ole, korjaa tilanne nyt. Omalla kohdalla sarja on tainnut tulla katsottua alusta loppuun nyt varmaan noin kahdeksan kertaa. Jos ei keksi mitään muuta katsottavaa, niin tän voi katsoa aina uudelleen!

Brooklyn Nine-Nine

Tämän sarjan löysin vasta vähän aikaa sitten, mutta se on noussut itselläni myös sinne ihan top-5 komediasarjoihin. Erittäin hyvää ja tarpeeksi outoa huumoria löytyy yllin kyllin joka jaksosta. Nopeasti etenevä tahti ja sopivan lyhyet jaksot pitävät mielen virkeänä ja yhden jakson ehtiä nauttia ihan missä välissä vaan. Näyttelijäsuorituksille erittäin iso plussa!

 

Leffoja:

Coach carter

Sitten vielä muutama elokuva. Hyviä urheiluleffoja saa ettiä kissojen ja koirien kanssa, mutta tässä olisi yksi sellainen. Todella hieno ja motivoiva tarina valmentaja Ken Carterista ja hänen koutsaamastaan koripallojoukkueesta. Ken Carterin roolissa nähdään dominoiva Samuel L. Jackson, joka tekee aivan jäätävän roolisuorituksen. Heittämällä yksi parhaimmista urheiluelokuvista, mutta sopii tarinaltaan myös ei-niin-urheilun-ystäville.

The Invisible Guest (Contratiempo)

Jos espanjalaiset osaa tehdä loistavia sarjoja, niin kyllä he elokuvankin tekemisen taitavat! Yksi parhaista löydöistä Netflixin elokuva valikoimasta on trilleri The Invisible Guest. Elokuva vie mennessään heti alusta asti ja kerrontatapa on hyvin mielenkiintoinen. Mitä vähemmän tästä elokuvasta kertoo, sitä paremmin se toimii. Mutta sen voin luvata, että tulet yllättymään. Ja isosti.

Suljettu Saari (Shutter Island)

Tässä kanssa toinen todellinen tajunnan räjäyttävä elokuva. Kun Martin Scorsesen ja trilleri mainitaan samassa lauseessa, silloin homma ei voi mennä pahasti pieleen. Niin ja siihen kun liitetään vielä Leonardo Di Caprio, niin mestariteos on valmis. Saarella sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, kehenkään ei voi luottaa ja todellisuudentaju katoaa. Niin katsojilla kuin tarinan hahmoillakin.

Whiplash

Musiikkielokuva, joka ei kuitenkaan keskity liikaa musiikkiin. Elokuva kertoo todellisesta omistautumisesta ja intohimosta, ja tarinan kerronta on onnistuttu tekemään todella intensiiviseksi. Elokuva nappaa alusta asti kyytiin ja siitä kyydistä ei pysty hypätä pois. Vaikka en elokuvista niin paljoa ymmärräkään, niin erityisesti leikkaukset ja musiikit ovat tässä elokuvassa toteutettu aivan uskomattoman hienosti. Elokuva pistää ajoittain katselijan jopa hengästymään ja loppukohtaus on jälleen täyttä timanttia.

Ocean’s elokuvat (Eleven, Twelve, Thirteen & 8)

Kaikki Ocean’s elokuvat olivat nuorempana omia lempielokuvia ja niitä tulee nykyäänkin aina katseltua silloin tällöin kun kaipaa jotain kevyttä katsottavaa, eikä löydä mitään uutta. Sopivan nokkelaa ja humoristista meininkiä huippunäyttelijöillä höystettynä, ei kai sitä muuta aina tarvitsekaan. Jos et ole ikinä kattonut, kannattaa ehdottomasti katsoa. Jos olet katsonut, kannattaa silti katsoa.

Travis Scott: Look Mom I Can Fly

Dokumentti kertoo hyvin intiimisti räppäri Travis Scottin elämästä. Tämä dokumentti päästää katsojan paljon lähemmäksi Travisia, kuin mitä media meille tarjoaa. Tää kannattaa ehdottomasti katsoa, vaikka et olisikaan suuri Travis Scott fani. Dokumentti antaa huomattavasti erilaisen kuvan menestyksen tuomista haasteista ja onnistumisista kuin media.

Tarantinon leffat (Pulp Fiction, Kunniattomat Paskiaiset, Reservoir Dogs ja Django Unchained)

En tiiä mikä, mutta joku näissä leffoissa kyllä viehättää. Kai se on se musta huumori ja pitkät dialogit. Kato ite nää klassikot ja tee omat päätelmät!

Coco

Ja jotta loppuun tulisi vähän kevyempi ja rennompi fiilis, niin nostetaan mukaan yksi piirrettykin! Pixarin uudempaa tuotantoa (2017) oleva Coco on todella vaikuttavasti tehty animaatio. Meksikolainen Miguel-poika päätyy ”kuolleiden valtakuntaan”, jossa riittää meininkiä ja visuaalista ilotulitusta. Juoni on mukavan juonikas, vaikka kyseessä onkin piirretty. Tää on vaan yksinkertaisesti yksi viime vuosien parhaista ja tyylikkäimmistä piirretyistä, ihan uskomatonta kuinka upean näköisesti piirretyt osataan nykyään tehdä. (Eevan kommentti: TÄÄ OLI IHANA. Itkin. Monesti.)

 

 

Eevan lempparit

 

Moderni perhe

Vanha kunnon sitcom ilman naurunremahduksia, oikeasti hauskalla tilannekomiikalla höystettynä. Sarjassa on monipuolinen hahmokaarti ja samaistuttavat persoonat, joiden keskenäinen dynamiikka luo perustan sarjan huumorille. Joku tässä koko perheen komediassa on sellaista, minkä takia olen katsonut kyseisen sarjan valehtelematta noin kuusi kertaa läpi. Näistä viimeisimmällä neljällä myös Riku on ollut vieressä, nauramassa samoille vitseille ties kuinka monennetta kertaa. Jos et jostain syystä ole vielä katsonut, katso. Parin jakson jälkeen tiedät jo, onko sarja sinulle sopiva! Tässä nimittäin riittää katsottavaa, kausia taitaa olla jo yhdeksän.

Queer Eye 

NIIN ihana muutosohjelma. Queer Eye perustuu Fab Five-formaattiin, jossa viisi miestä stailaavat jakson pääosassa olevan ”kohteen” elämän uuteen kuosiin. Rakastan tunteellisia ”muodonmuutos” ohjelmia, joissa käydään läpi muitakin, kuin pintapuolisia asioita. Tässä keskitytään kohdeihmisen persoonaan, elämäntilanteeseen ja siihen millaista elämää hän haluaisi elää. Queer Eyen miehet (jotka ovat aivan ihania persoonia) auttavat jokainen omalla tavallaan, jakson lopputuloksena onnellisempi ja rohkeampi ihminen. Olisin voinut katsoa tätä sarjaa valehtelematta vaikka kuinka pitkään, mutta kausia oli vain neljä Netflixissä, niisk. Onneksi uutta on tulossa ensi vuonna.

Marie Kondo – kodit järjestykseen

Rakastatko niitä videoita Facebookissa ja Instagramissa, joiden otsikko on tyyliin ”most satisfying video ever”, joissa kuvataan esim. ruoan pilkkomista, hiusten muodonmuutosleikkauksia, maalien sekoittamista yms. visuaalisesti erittäin tyydyttävää? MÄ RAKASTAN NIITÄ. Noh, ei ehkä tule yllätyksenä, että rakastan myös Marie Kondon minisarjaa, jossa järjestellään jenkkien koteja. Sarja toki huokuu amerikkalaista henkeä, joka ei aina ole kovin puoleensa vetävää. Jaksot on kuitenkin rakennettu hauskasti ja tavaroiden järjestely ja kodin tyhjentymisen seuraaminen on jotenkin tyydyttävää. Tätäkin taisi olla vain yksi kausi, mutta jos tykkäät siivoamisesta, pienistä tunnepurkauksista ja onnellisista lopuista, tää voi olla sun juttu.

Amerikkalaiset pikkukodit

Jatketaan hieman samalla linjalla, kuin Konmari-taktiikkaa esittelevä aiempi sarja. Tässä rakennetaan amerikkalaisille ihmisille pikkukoteja, joiden avulla he voivat toteuttaa unelmiaan. Tässä sarjassa kiehtovat nerokkaat säilytysjärjestelmät, ihmisten unelmat ja itse rakennelmien toteutus – ne vaativat luovuutta. Tästä putkahti juuri toinen kausi Netflixiin, odottelen hiljaista viikonloppua, jolloin voisin binge-katsoa koko kauden kerralla…

Pretty Little Liars

Mun lempi-teinisarja! Pretty little liars eli PLL on amerikkalainen draamasarja, jossa selvitetään yhden teinitytön mystistä katoamista. En oikein tiedä, miten perustelisin tän sarjan pääsemisen tälle listalle. Noh, sarjassa on sopiva sekoitus teini-iän sekoilua, ihastumisia, draamaa, itsensä etsimistä sekä potentiaalisten murhaajien etsimistä. Usein teinisarjat tuntuvat vähän vanhemmille katsojille ärsyttäviltä ja teennäisiltä, mutta mä voisin yhä katsoa kaikki kaudet uudestaan. Näyttelijät tekevät mun mielestä todella uskottavat roolisuoritukset. Samaa sarjaa esim. vanhan kunnon Gossip Girlin tai uudemman Riverdalen kanssa.

13 Reasons Why

Mun mielestä erittäin ajankohtainen, kantaaottava ja hyvä sarja. Välillä ihan sairaan ahdistava (itketty on), mutta siksi juuri niin tärkeä. Hyvin tehty, hyvät näyttelijät, mielenkiintoiset tarinat. Varsinkin viimeisin kausi oli mielenkiintoinen. Tästä on vaikea kertoa sen enempää ilman juonen spoilaamista, mutta jos oot kuullut sarjasta ja sua kiinnostaa, niin katso. Hyvä on.

Eliittikoulu (Élite)

Espanjalainen draamasarja, josta on nyt kaksi kautta Netflixissä. Sarjassa selvitellään nuoren tytön murhaa ja sitä edeltäviä tapahtumia. Espanjalaiseen yksityiskouluun saapuu muutama huonommista oloista kotoisin oleva nuori, jotka pyrkivät sopeutumaan eliittikoulun meininkiin. Sarja sisältää suhdedraamaa, luokkaeroja ja etuoikeutettuja penskoja. Sounds like fun, eikös? Me tykättiin myös kakkoskaudesta, joka tuli vasta hetki sitten Netflixiin. Kolmatta kautta odotellessa, sen verran jännittävään paikkaan jäi!

 

Leffoja:

Mun leffamaku jakautuu pääsääntöisesti kolmeen kategoriaan: jännittävät leffat, komediat ja draamat, jotka saa itkemään. Okei, kuten Rikun leffalistauksesta kävi ilmi, myös hyvin tehty animaatio saa meitsin kyynelkanavat aukeamaan. Moni mun ”jännittävien leffojen” lemppareista löytyy jo Rikun listauksesta, joten tässä vähän keveämpää kamaa + pari jännäri-klassikkoa.

 

(500) days of summer

”I can tell you upfront, that this is not a love story.” Tähän elokuvaan perustin pitkään mun kuvitelmat romanttisista suhteista, hahah. Mun mielestä tosi kivasti rakennettu rakkausleffa, joka ei tosin ole perinteinen rakkausleffa. Hauska ja uskoakseni melko samaistuttavia kohtauksia täynnä oleva leffa! 

Bad moms

Hauska komedia, jota tähdittää Mila Kunis. Katoin tän vasta viime viikonloppuna tylsyyksissäni ja räkätin muutamaankin otteeseen ääneen. Sisältää hauskoja mutsi-vitsejä ja kapinointia täydellisyyttä vastaan. Jos leffa saa nauramaan ääneen, se on hyvä. Tän kanssa suosittelen sipsupussi + dippi-komboa, very good.

Minimalism: Documentary About the Important Things

Tän dokkarin avulla innostuin minimalismista ja elämäntyylistä, jonka keskiössä ei ole tienatut eurot ja omaisuuden kartoittaminen. Siitä on jo hetki kun katsoin tän, mutta nyt siihen törmättyäni, mun teki heti mieli katsoa se uudelleen. Kertoo elämän merkityksen etsimisestä ja tavarakeskeisestä yhteiskunnastamme. Bonus tip: Suosittelen myös samojen heppujen podcastia.

The Untouchables

Niiiin koskettava draama! Niin sanotusti huonommista oloista tuleva mies päätyy varakkaan, halvaantuneen miehen omaishoitajaksi. Molemmilla on opittavaa toisiltaan. Tästä en osaa sanoa muuta, kuin että katso ihmeessä. Koskettava, hyvin tehty, hienot näyttelijäsuoritukset. Suosittelen, 6/5.

Pientä säätöä (It’s complicated)

Keveä, Meryl Streepin tähdittämä komedia. Rakastan Meryl Streepiä, tällä listalla voisi yhtä hyvin olla myös Mamma Miat. Päähenkilö on jo hetkeä aiemmin eronnut pitkäaikaisesta miehestään ja elänyt onnellista sinkkunaisen elämää. Hänelle sattuu kuitenkin pieni syrjähyppy ex-miehensä kanssa, joka aiheuttaa jos jonkinlaisia kiusallisia tilanteita mm. perheen täysi-ikäisten lasten keskuudessa. Varsin kevyt mutta hauska leffa, jotenkin tosi samaistuttava! Tänkin oon katsonut jo muutamaan kertaan, varmaan Merylin takia. Ah, kunnon boss.

Da Vinci koodi – ja jatko-osat

Tom Hanksin tähdittämä Da Vinci koodi ja sen jatko-osat ovat loistavia. Itse kirjat vielä sitäkin parempia, suosittelen! Hanks näyttelee symbologian professoria, joka sotkeutuu tahtomattaan ystävänsä murhamysteeriin. Murhan takaa paljastuu suurempi salaliitto, jota Hanks selvittää. Elokuva perustuu historiallisiin paikkoihin ja tapahtumiin ja on siksi mielenkiintoinen. Suosittelen!

 

Toivottavasti tästä listasta löytyi jotain uutta katsottavaa. Voi myös olla, että meidän lempparit oli jo teille tuttuja. Onneksi leffoissa ja sarjoissa on se hyvä puoli, että niitä voi aina katsoa uudelleen! Hyvää lokakuun jatkoa kaikille. 

 

<3: Eeva ja Riku

 

Ps. Jättäkää kommentteihin teidän omat suosikit, niin mekin saadaan uutta katsottavaa! 🙂

Posted on Jätä kommentti

Who made my clothes?

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Vaatevallankumous-viikkoa. Vaatevallankumous kampanja sai alkunsa kuusi vuotta sitten, kun Rana Plaza rakennus romahti Bangladeshissa.  Yli 1 130 ihmistä kuoli ja yli 2 500 loukkaantui. Tämän viikon tavoitteena on kiinnittää huomiota vaatteiden alkuperään ja niiden valmistusolosuhteisiin. Kuluttajat haluavat osoittaa, että meitä todella kiinnostaa, miten ja missä vaatteet ovat valmistettu. Näin me voimme saada aikaiseksi konkreettisia vaikutuksia työntekijöihin oloihin ja korjata vaateteollisuuden ongelmakohtia.

Kampanjalla on ollut suuri merkitys viimeisen kuuden vuoden aikana vaateteollisuudelle. Tehtaisiin on tehty enemmän turvallisuustarkastuksia, minimipalkkoja on saatu nostettua ja vaatemerkit puhuvat aiempaa avoimemmin tuotantoketjuistaan. Myös sinä voit osallistua mukaan Vaatevallankumoukseen. Lisätietoa kampanjasta löydät vaatevallankumouksen nettisivuilta osoitteesta https://www.fashionrevolution.org/europe/finland/.

Kuka valmistaa RIVA Clothingin vaatteet?

Kun lähdimme suunnittelemaan RIVA Clothingin uudistusta, niin mietimme, että olisipa siistiä tuntea vaatteidemme ompelijat ja käydä katsomassa miten homma tehtaalla toimii. Tulevan uudistuksen myötä se on täysin mahdollista. Uuden valmistajamme Black Modan toimitusjohtaja Marko kertoi jo ennen ensimmäistä tapaamistamme, että voimme käydä vaikka samantien tutustumassa Pohjois-Portugalissa sijaitsevalla Cottonhouse Lda:lla. Ihan samantien emme varanneet lentoja Portugaliin, mutta varmasti lähdemme paikan päälle, kun vaan ehdimme.

Ajattelimme, että myös teitä voisi kiinnostaa, ketä tehtaalla työskentelee ja miten homma siellä toimii. Niinpä juttelimme aiheesta Black Modan Helin kanssa ja avaamme teille nyt tarkemmin, millainen yritys Black Moda on ja kuinka meidän uudet vaatteet valmistuvat.

Cottonhousen asiakaspalvelija Monica

 

Black Moda on suomalainen perheyritys. Mitkä ovat yrityksenne tärkeimmät arvot?
– Uudistuminen, kehittyminen ja oppiminen asiakkaita kunnioittaen ja arvostaen. Perheyrityksenä työmme keskiössä ovat ihmiset, työyhteisön hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus, johon kuuluu yrityksen resurssien järkevä käyttö ja vaaliminen sekä ympäristön kunnioittaminen.

 

Te omistatte vaatetehtaan Portugalissa. Mistä tämä idea sai alkunsa?
– 90-luvulla tekstiili- ja vaateteollisuus eli murroskautta. Tuolloin perheessä todettiin, ettei tuotanto Suomessa ole kannattavaa, mutta Aasiaan ei haluttu muiden mukana lähteä. Virossa ompeluttaminen ilmeni haasteelliseksi, joten Black Modan toimitusjohtaja Markon, tehtaan toimitusjohtaja Riikan ja suunnittelija Lauran isä Juho ja äiti Soili Keski-Vähälä lähtivät yhdessä tuolloin 6-vuotiaan Lauran kanssa Portugaliin perustamaan oman tekstiilitehtaan. Nyt tehtaan toiminnasta vastaa sisaruksista keskimmäinen eli Riikka Keski-Vähälä de Oliveira.

 

Millaisia vaatteita haluatte valmistaa – miten toivotte, että suomalaisten ostokäyttäytyminen vaatteiden saralla kehittyy?
– Omien merkkiemme suunnittelun lähtökohtana on ajattomuus, monikäyttöisyys ja oikea mitoitus. Emme halua seurata kiihtyvällä vauhdilla muuttuvia trendejä, vaan haluamme tarjota kuluttajillemme kestäviä, laadukkaita, eettisesti ja ekologisesti valmistettuja tuotteita. Silloin niiden käyttöikä on pidempi ja kuluttaja säästää niin rahaa kuin ympäristöäkin. Joissain tapauksissa suunnittelemme tuotteet niin, että voimme hyödyntää tuotannon ylijäämämateriaaleja. Näistä hyviä esimerkkejä ovat oman Puuvillatehdas-merkkimme tuotteet sekä turkulaiselle Pokko-merkille valmistettavat tuotteet. Etsimme ja käytämme myös sellaisia kierrätysmateriaaleja, joiden käytöstä on todellista hyötyä ympäristölle. B2B-asiakkaamme ovat suureksi osaksi juuri samalla tavoin, kestävän kehityksen puolesta toimivia – olemme löytäneet hyvin toisemme ja moni B2B-asiakkaamme on suositellut meitä muille yrityksille tai merkeille.

Cottonhousen tuotantoinsinööri Rui

 

Miten vastuullisuus näkyy tehtaan toiminnassa/tuotteiden valmistuksessa?
– Yleinen vastuu hankinnoista ja tuotteista on Cottonhousen suomalaisella toimitusjohtajalla Riikka Keski-Vähälä de Oliveiralla ja hän huolehtii, että toimittajat ja yhteistyökumppanit noudattavat ekologisia ja eettisiä arvoa. Myös yleinen lainsäädäntö valvoo Portugalissa työoloja ja teollisuuden vaikutusta ympäristölle.

 

Miten huomioitte ympäristövaikutukset tehtaan toiminnassa/tuotteiden valmistuksessa?
– Neuloksia valmistava kumppanimme on rakennuttamassa aurinkopaneelit tuotantolaitokseensa tuottamaan sähköenergiaa ja lämmittämään vettä. Aurinkopaneelit tulevat käyttöön joko tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Aurinkopaneeleiden rakentaminen on nykyisin pakollista Portugalissa kaikkiin uusiin tehdaslaitoksiin ja olemassaolevia tuotantolaitoksia uudistetaan pikkuhiljaa.

Värjäysprosessi vaatii runsaasti vettä. Neuloksia värjäävässä ja painavassa yrityksessä on lakisääteinen vedenpuhdistamo, jossa on pH-säätöjärjestelmä. Värireseptit tehdään automaation avulla, joten värikemikaalien hävikki on vähäistä. Väriaineet käsitellään putkissa, jolloin ne eivät joudu esimerkiksi hengityselimiin. Rotaatiopainossa käytetään reaktiivivärejä, joiden kemikaalikuorma on pigmenttivärejä pienempi.

Lisäksi EU-maissa noudatettava ja vuonna 2007 voimaan tullut REACH-asetus (lyhenne sanoista Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) asettaa aiempaa enemmän vastuuta teollisuudelle, kun on kyse riskeistä, joita kemikaalit saattavat aiheuttaa ympäristölle tai terveydelle.

Tuotannon leikkuujäte – myös mahdollisesti alihankkijan luona leikattu – kierrätetään. Kierrätyksestä huolehtii Cottonhouse.

Cottonhousen kaavamestari Carolina

 

Mitä vaiheita kuuluu esimerkiksi meidän t-paidan valmistukseen? Eli millainen on t-paidan matka pellolta meidän varastoon Jyväskylään?
– Puuvilla on trikootuotteittemme tärkein ja käytetyin materiaali ja suurin osa siitä on meillä orgaanista. Tällä hetkellä käytämme pääasiassa turkkilaisesta puuvillatukusta ostettua, GOTS-sertifioitua orgaanista puuvillaa. *GOTS (Global Organic Textile Standars) on maailman johtava orgaanisten kuitujen tekstiilien käsittelystandardi. Se määrittelee korkeatasoiset ympäristökriteerit kattaen koko orgaanisen tekstiilituotantoketjun pellolta valmiiksi tuotteeksi ja edellyttää myös sosiaalisten kriteerien noudattamista. Helmikuusta 2019 alkaen kaikella oman tehtaamme trikootuotannon puuvillalla on **BCI-sertifikaatti. (Better Cotton Initiative)

Puuvillatukussa yhdistetään eri tilojen raakapuuvillaa, jolla varmistetaan eri puuvillaerien tasalaatuisuus. Puuvilla ja etenkin orgaanisen puuvillan laatuun vaikuttaa muun muassa satokauden sääolosuhteet. Elastaani ostetaan yhdeltä toimittajalta, jolla on tehtaat Turkissa ja Vietnamissa. Valmistamme myös trikootuotteita, joissa ei ole elastaania, sellaisille tuotteille on selkeästi kysyntää ja myös B2B -asiakkaamme teetättävät sellaisia vaatteita.

Luomupuuvillakuitu jatkaa matkaansa jatkokäsittelyyn Pohjois-Portugaliin, jossa se kehrätään langaksi tai vaihtoehtoisesti lanka tuodaan maahan jo valmiiksi kehrättynä. Langasta valmistetaan erilaisia neuloksia samalla alueella Pohjois-Portugalissa. Seuraavaksi raakaneulokset värjätään, painetaan ja viimeistellään. Asiakkaalla hyväksytetään sävyt ja painatukset ennen lopullista, koko neuloserän värjäämistä tai painoa, jotta lopputulos on halutun mukainen.

Ennen tuotteen leikkaamista on sille tehty asiakkaan antamien mittojen ja designin mukaan kaavat ja valmistettu proto, joka on hyväksytetty asiakkaalla. Asiakas tarkistaa protosta mitat ja teknisen toteutuksen ja mahdollisten muutostoiveiden jälkeen kaavat sarjotaan kaikkiin tuotannossa tehtäviin kokoihin ja tehdään leikkuusuunnitelma, jossa kaavat asetellaan tilattujen kokojen ja määrien mukaan neulokselle. Syksyllä 2018 Cottonhouselle hankittu leikkuukone pöytineen ja ohjelmistoineen nopeuttaa asetelman tekoa ja tehostaa materiaalien käyttöä ja vähentää osaltaan leikkuujätteen määrää.

Leikkaamisen jälkeen kappaleisiin kiinnitetään mahdolliset liimakankaat ja tuotteen osat yhdistetään ompelimossa. Vaatteen materiaalista ja hoito-ohjeesta kertova lappu ja muut asiakkaan määrittelemät laput ommellaan kiinni tuotteeseen. Mikäli tuotteeseen tulee esim. edustapainatus, toimitetaan etukappaleet ensin painettavaksi ja viimeistelyyn. Vaate saa myös esimerkiksi vetoketjut, napit, nauhat ja nepparit – sen mukaan, miten suunnittelija on tuotteen suunnitellut.

Kun tuote on valmis, se viimeistellään, siistitään ja laatu tarkistetaan ja tuotteisiin lisätään riippulaput yms. ennen pakkaamista asiakkaan valitsemalla tavalla ja pakataan laatikoihin. Tilaus toimitetaan suoraan asiakkaan varastoon rekalla. Tuo matka kestää Pohjois-Portugalista Suomeen noin reilun viikon. Toisinaan sääolot, kuten Keski-Euroopan lumimyräkät saattavat aiheuttaa viivettä, mutta niitä sattuu onneksi varsin harvoin.

*GOTS (Global Organic Textile Standars) on maailman johtava orgaanisten kuitujen tekstiilien käsittelystandardi. Se määrittelee korkeatasoiset ympäristökriteerit kattaen koko orgaanisen tekstiilituotantoketjun pellolta valmiiksi tuotteeksi ja edellyttää myös sosiaalisten kriteerien noudattamista.

** Better Cotton Initiative, vastuullista puuvillantuotantoa työntekijöitä ja luontoa kunnioittaen.

Cottonhousen ompelija Fernanda

 

Miten tuotteiden laatu varmistetaan?
– Neuloksen laatu tarkistetaan useassa eri työvaiheessa – muun muassa ennen tuotteiden leikkuuta. Myös valmiit tuotteet tarkistetaan ennen pakkaamista. Lisäosat kuten nepparit, vetoketjut ja napit hankimme vain luotettavilta toimijoilta. Se edesauttaa osaltaan tuoteturveallisuutta.

 

Tuotteilla on Öko-tex sertifikaatti. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
– Tiivistettynä Öko-tex -sertifikaatilla tarkoitetaan, että tuote on tutkitusti haitta-aineeton. Ökö-Tex 100 on kansainvälinen ympäristö- ja tuoteturvallisuusmerkki. Sertifikaatin myöntää riippumaton tutkimuslaitos. Vastuut on jaettu 17 testauslaitokselle, joilla on 40 maailmanlaajuista toimipaikkaa. Sertifikaatti rajoittaa tiettyjen haittakemikaalien käyttöä ja määrä. Tuotteissa ei esimerkiksi saa olla haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Tuotteen koko tuotantoketju tarkastellaan. Sertifikaatti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että materiaali olisi luomua. Mitä enemmän tuote joutuu ihon kanssa kosketuksiin, sitä tiukempia testausvaatimukset ovat.

 

Miten tehtaan työntekijöistä huolehditaan?
– Cottonhouse pitää työntekijöiden ammattitaitoa yllä jatkuvalla ammattikoulutusohjelmalla ja tarjoaa kaikille työntekijöille 35 tuntia vuodessa ammatillista koulutusta. Lisäksi yksityinen työterveydenhuolto ja työturvallisuuspalvelut takaavat työntekijöille terveen ja turvallisen työympäristön. Yrityksessä seurataan tarkasti myös teknologista kehitystä ja konekantaa pidetään ajan tasalla.

Peruspalkan lisäksi työntekijöille maksetaan kannustinlisät esimerkiksi huolellisuudesta sekä tuotantolisät. Myös kesäloman (3 vk) sekä joululoman (1 vk) ajalta maksetaan palkka. Mahdollisista ylitöistä sovitaan yhdessä työntekijän kanssa ja niistä maksetaan ylityökorvaus. Uuden työehtosopimuksen mukaan Portugalissa tekstiiliteollisuudessa tarpeen vaatiessa voidaan tehdä ylitöitä 2 tuntia/päivä ja korkeintaan 200 tuntia vuodessa. Portugalissa lakisääteinen äitiys- ja vanhempainvapaa on viisi kuukautta. Sen jälkeen toinen lapsen vanhemmista voi tehdä lyhennettyä, kuuden tunnin työpäivää, kunnes lapsi on täyttänyt yhden vuoden. Palkka maksetaan täydeltä kahdeksalta tunnilta. Myös vuotuiset korotukset lisätään palkkaan lakien ja asetusten mukaisesti.

Vaikka yhteistyömme on vasta alkutekijöissään Black Modan kanssa, voimme täysin sydämin sanoa, että emme voisi toivoa parempaa kumppania. Heti alusta asti on ollut selvää, että Black Moda on vastuullinen yritys. Heitä kiinnostaa vaatteen koko tuotantoketju, aina pellolta vaatekaappiin asti. Itse tuotteiden valmistuksen lisäksi heidän arvonsa näkyvät myös Black Modan omien tuotemerkkien sisällä. He valmistavat kestäviä ja klassisia vaatteita, jotka kestävät muotoilun ja materiaalin puolesta vuosia. Arvomme ovat samalla pohjalla ja pystymme todella kertomaan asiakkaillemme, who made your clothes.