Hoito-ohjeet

Puuvillan peseminen

Hoitamalla vaatteitasi oikein saat niistä parhaan hyödyn irti. Tälle sivulle olemme koonneet tuotteidemme hoito-ohjeita.

Ympäristölle on suotuisaa pestä tuotteita vain silloin, kun ne oikeasti sitä tarvitsevat.  Jos on aika pestä tuote, noudata seuraavia ohjeita. Puuvilla kestää hyvin pesua, eikä nyppäänny helposti. Nämä ohjeet ovat yleisiä puuvillalle sopivia tapoja; muista aina lukea tuotteen oma pesulappu poikkeamien varalta.

Yleiset ohjeet pesemiseen:

 • Lajittele pyykit esim. tummiin, valkoisiin ja raidallisiin/harmaisiin.
 • Pese vaatteet nurinpäin käännettynä. Näin pesu kuluttaa enemmän sisäpintaa, kuin näkyvää ulkopintaa.
 • Pese pyykit joko 30°c tai 40°c riippuen pesulapun suosittelemasta lämpötilasta.
 • Suosittelemme tuotteillemme esipesua yksinään: värit kiinnittyvät ensimmäisessä pesussa, sitä ennen tulevat tahrat voivat olla vaikeita irrottaa.

Pyykin jälkikäsittely: ripustaminen, kuivaus ja silitys

 • Voit hellävaraisesti venyttää vaatetta pesun jälkeen vaaka- ja pystysuunnassa. Puuvillan ominaisuuksiin kuuluu kutistumisen mahdollisuus. Jos joku tuote on valmiiksi tiukka, sen vetreytymistä pesun jälkeen voi avittaa pienellä muotoilulla.
 • T-paidat, hupparit ja colleget voi ripustaa valmiiksi henkariin. Varmista sitä ennen, ettei henkari luovuta väriä esim. valkoiseen paitaan. Jos ripustat paidan suoraan henkariin kuivumaan, siihen voi jäädä joksikin aikaa painaumat henkarista.
 • Neuleet suosittelemme tasokuivaamaan.
 • Voit silittää puuvillaa pesulapun mukaisella lämmöllä. Myös höyrystin on kätevä paitojen silittämiseen.

Vinkit käyttöiän pidentämiseen:

 • Värillisten ja raidallisten tuotteiden kanssa suosittelemme käyttämään värinkeräysliinoja. Näin esim. raidat pysyvät valkoisina vuosienkin pesujen jälkeen.
 • Jos tuotteeseen tulee tahra, koita pestä se ensin paikallisesti esim. sappisaippualla.
 • Jos tuote ei ole varsinaisesti likainen, mutta on ollut paljon päällä, voit tuulettaa sitä. Kuidut raikastuvat ulkona hyvin.

Merinovilla ja villatuotteiden hoito

Merinovillasta tehdyt asusteet harvoin vaativat pesua. Parhaiten pidät pipon kunnosta huolta tuulettamalla sitä. Tuulettamalla irtoavat jopa vaikeat ja vahvat hajut, kuten savu.

 • Jos pipo vaatii pesua, kokeile sappisaippuaa ja käsin pesua.
 • Pese hellävaraisesti, ettei villa vanutu. Meidän pipoissa on pesuohje pipon sisällä: 30 asteen hellävarainen pesu – noudata ohjetta ja muotoile kosteana. Ei rumpukuivausta, ei kemiallista pesua. 
 • Kuivaa varjossa ja tasolla.

Jos omistat muita villatuotteita, vältä niiden turhaa pesua. Villapesu rasittaa esimerkiksi neuleita ja tuuletus ja/tai paikallispesu on aina hellempi vaihtoehto, mikä pidentää neuletuotteiden ikää. Suosittelemme myös nukkakampaa. Villa on luonnonkuitu, joka nyppiintyy ajan kanssa. Nukkakammalla setvit takut ja tuotteesi pysyy pidempään kauniina.

Tahranpoistovinkit

Sappisaippua on pesuaine, jolla moni tahra irtoaa. Kostuta saippua, hiero tahraan ja anna vaikuttaa 1 minuutti. Toimii esim: kynätahrat, muste, rasva, öljy, kura, veri.

Vegaanit vaihtoehdot: Esimerkiksi sappisaippuassa käytetään eläinperäistä ainetta, joka helpottaa tahranpoistoa. Jos haluat suosia vegaanisia vaihtoehtoja, tässä pari potentiaalista: Fiini tahrastick raaka-aineena saippuoitu kookosöljy & Marseille-saippua raaka-aineena oliiviöljy.

Marjatahrat: tahran liottaminen kuumalla vedellä ennen pesua voi pelastaa vaikealta tahralta

Marttojen erinomaiset tahranpoisto-ohjeet löydät täältä! Martoilla on listattu jokaiselle tahran aiheuttajalle (mm. majoneesi, meikkivoide, polkupyörän öljy, vaateväri) omia vinkkejä. Vaikean tahran kohdalla suosittelemme kurkkaamaan nämä vinkit!

Muut vinkit vaatteiden huoltoon

Hajujenpoisto. Etikka toimii hyvin hajunpoistoon. Esimerkiksi käytettynä ostetut vaatteet ovat saattaneet jättää uudelle käyttäjälle epäsopivan tuoksun. Yleinen ohjeistus on 1/2 vettä ja 1/2 etikkaa, mutta jos karsastat etikan tuoksua, kannattaa kokeilla pienempää suhdetta. Suihkuta puhdistettava tuote kauttaaltaan ja aseta kuivumaan hyvin ilmaa vaihtavaan tilaan. Kun pestävä vaate on kuivunut, huuhtele se vielä kauttaaltaan. Etikan ominaistuoksu voi jäädä vaatteeseen, mutta katoaa käyttö- ja pesukertojen jälkeen.

Lemmikkien karvat. Kestotarraharja lemmikkieläinten karvojen poistoon on ehdoton. Myös vaateharja toimii usein hyvin tarraharjan sijaan. Jos mahdollista, karvat kannattaa poistaa vaatteista jo ennen pesukonetta. Jotkut ovat kokeneet pesusienen laittamisen koneeseen hyväksi tavaksi kerätä karvoja koneesta. Tämä tapa voi kuitenkin päästää veteen paljon mikromuovia, joten emme suosittele tätä.