Vastuullisuus

 Suunnittelu

Vaatteet on suunniteltu Jyväskylässä, Keski-Suomessa. Saimme kipinän vaatteiden suunnitteluun, kun huomasimme, miten vaikeaa on löytää vastuullisesti tuotettuja, hyvästä materiaalista valmistettuja ja hyvin istuvia perusvaatteita. Jos edelliset kriteerit täyttyivät, haasteeksi saattoi tulla esimerkiksi kolminumeroinen hintalappu, joka on mielestämme hieman liikaa esimerkiksi t-paidasta. Totesimme, että vastuullisesti tuotetuille vaatekaapin kulmakiville voisi olla paikkansa myös muiden suomalaisten vaatekaapeissa.

Haastattelimme asiakkaitamme: mikä tekee esimerkiksi klassikoiden klassikosta, t-paidasta täydellisen? Etsimme ongelmia t-paitojen suunnittelussa ja materiaaleissa, jotta voisimme tuottaa mahdollisimman hyvän vaatekappaleen. Saimme asiakkailta ongelmia, joita lähdimme ratkomaan. Ratkaisuista muodostui pikkuhiljaa haluamamme t-paita, joita nyt voit tutkailla verkkokauppamme ”Kauppa” osiosta.

Ps. Jos sinulla on mielessä joku kehitysidea tai ongelma jossakin vaatekappaleessa, olisimme kiitollisia yhteydenotosta. Otamme kaikki ideat ja kommentit ylös ja pyrimme ratkaisemaan vaatealan ongelmia, yksi kerrallaan. Myös jo olemassaolevista malleista saa tietysti laittaa kehitysideoita – olemme vasta alussa tuotekehityksen kanssa. Pikkuhiljaa saamme yhdessä aikaiseksi mahdollisimman monen tarpeet täyttävät vaatekappaleet!

Laita viestiä täältä!

Puuvillan alkuperä, matka Portugaliin ja kankaiden kutominen

Kaikki vaatteemme on valmistettu luomupuuvillasta. Luomupuuvillan kasvatuksen tärkeimpänä kulmakivenä on luonnonmukainen tuotanto, jonka tavoitteena on huolehtia maaperän hedelmällisyydestä ja luonnon monimuotoisuudesta, sekä edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia.

Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Luonnonmukaisen- ja vuoroviljelyn ansiosta maaperä pysyy ravinteikkaampana ja sen vedenpidätyskyky on suurempi. Viljelyssä hyödynnetään mahdollisimman paljon sadevettä. Luonnonmukainen viljely myös sitoo maaperään huomattavasti enemmän hiilidioksidia verrattuna normaalin viljelyyn, mikä on ilmastonmuutoksen kannalta erittäin hyvä asia.

Puuvilla on GOTS-seritifoitua ja tuotu Turkista. GOTS-sertifikaatti (Global Organic Textile Standards) on maailman johtava orgaanisten kuitujen tekstiilien käsittelystandardi ja se kattaa koko tekstiilituotantoketjun. Tekstiilituotantoketjuun sisältyy esimerkiksi puuvillan viljely, kerääminen, langan kutominen ja värjääminen, kankaan kutominen ja itse lopputuotteen leikkaus ja valmistus. Sertifikaatin saamiseksi tuotantoketjun pitää täyttää myös sosiaaliset kriteerit. Cotton Housen tehtaalla on myös BCI-sertifikaatti, Better Cotton Initiative sekä Öko Tex-100 sertifikaatti. BCI-sertifioitu puuvilla on tuotettu ympäristöä ja ihmisiä ajatellen, Ökö Tex-100 tarkoittaa että missään vaiheessa tuotantoa ei käytetä terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Jotta koko tuotantoketjun vastuullisuus voidaan todentaa, Cottonhouse-tehtaalta sekä valmistajaltamme Black Modalta tehdään säännöllisesti vierailuja kumppaneille ja alihankkijoille. Myös itse sertifikaatteja valvotaan niitä myöntävien organisaatioiden toimesta.

Kun luomupuuvilla on ostettu tukusta, se yleensä jatkaa matkaansa jatkokäsittelyyn Pohjois-Portugaliin, jossa se kehrätään langaksi. Joskus lanka on saatettu kehrätä valmiiksi langaksi jo tukussa. Langasta tehdään raakaneulokset, jonka jälkeen ne  värjätään ja viimeistellään valmiiksi kankaiksi.

Vaatteiden ompelu

Vaatteet valmistetaan Portugalissa, Ponte de Liman kylässä Cottonhouse- nimeä kantavassa tehtaassa. Cottonhouse-tehdas on suomalaisen yrityksen, Black Modan omistama. Black Moda on suomalainen perheyritys ja Cottonhouse-tehtaalta löytyy myös suomalainen työnjohto.

Cottonhousen työntekijöille on taattu yksityinen työterveydenhuolto ja työturvallisuuspalvelut, takaamaan terveen ja turvallisen työympäristön. Työntekijät saavat vuosittain 35 tuntia ammatillista koulutusta, jotta heidän ammattitaitonsa kehittyy. Myös alan teknologista kehitystä seurataan ja pidetään konekantaa ajan tasalla. Täten työtavat kehittyvät teknologian kehittymisen myötä.

Portugali on EU-maa, joka asettaa tietyt standardit työntekoon. Palkkataso on hyvä ja esimerkiksi kesä- ja joululoma ovat palkallisia. Ylitöistä sovitaan aina erikseen ja niistä maksetaan ylityökorvaus. Työntekijöillä on mahdollisuus esimerkiksi äitiys- ja vanhempainvapaaseen, eikä tämä vaikuta työsuhteeseen. Peruspalkan lisäksi maksetaan kannustinlisiä esimerkiksi erityisestä huolellisuudesta, sekä erilliset tuotantolisät. Palkka määräytyy vaativuustason ja kokemuksen mukaan.